Звернення студентів «Острозької академії»

Студенти Національного університету «Острозька академія», виявляючи свою національну свідомість та патріотизм, звертаються до української громадськості з проханням відзначити на загальнодержавному рівні у 2012-му році 1160-річчя заснування української держави.

Нижче подаємо текст відповідного звернення.

Шановні друзі!

Довготривалий час української бездержавності призвів до амнезії історичної пам’яті населення нашої країни. Свого часу перший Президент Української Народної Республіки Михайло Грушевський довів, що Давня Русь була Українською державою, а термін Русь — політичний та етнічний ідентифікатор для українців епохи Середньовіччя. Не даремно цей великий вчений і політик назвав свою фундаментальну працю «Історією України-Руси». Лише тепер, майже через сто років після публікації вищевказаної роботи, в Україні починає широко утверджуватися сформульована патріархом української історіографії ця наукова істина.

Закономірно, виникає питання, з якого часу існувала Давньоруська держава? На це дає чітку відповідь «Повість временних літ». Під 852 р. від Різдва Христового (або під 6360 р. від сотворіння світу) літопис фіксує, що саме тоді земля наша почала іменуватися Руською, і цього року Русь, тобто державне й воєнно-політичне об’єднання, центром якого була Київщина (бо ж Київ — матір городів руських), здійснила похід на столицю Візантії. Саме відтоді почали вестися літописні записи по роках й, відповідно, при княжому дворі в Києві фіксувалися події нашої давньої історії. Отже, 852 р. маємо всі підстави вважати роком Української державності.

Відповідно, в наступному, 2012 році, коли в Україні відбуватиметься європейський чемпіонат з футболу, і нашу країну відвідають численні гості з країн Європи, виповниться 1160 років з часу заснування нашої держави. Вважаємо, що цю дату необхідно якомога ширше відзначити, залучивши не лише державні, а й громадські структури. Це дасть змогу черговий раз нагадати про те, що Українська держава, як і більшість держав Західної та Центральної Європи, творилася в час раннього середньовіччя і є складовою частиною великого Європейського Дому.

Сподіваємося на Ваше розуміння й підтримку!

(джерело: http://www.ukrpohliad.org/news.php/news/5143/lang/ua)

Туалетная бумагаТуалетная бумага при коммунизме тоже была дефицитом. Те, кто не читал советск...
Анекдот— Холмс, что это за зловещее молчание? — Это рыба Баскервилей, Ватсон.

Комментариев: 3

молодцы!!!!