Замок в селі Підгірці

895031

Наталя Мочеброда із Рівного тиждень мандрувала історичними місцями Львівщини. Найбільше їй сподобався замок у селі Підгірці Бродівського району.

"Бачила Олеський, Золочівський замки, але Підгорецький, то щось особливе. Його називають українським Версалем. Він дивовижно красивий і містичний. Перед подорожжю по телебаченню розповідали, що в замкові живе привид жінки. Виявляється, про нього в Підгірцях всі знають і переповідають різноманітні історії. Кажуть, колишній власник замку граф Яблонський через ревнощі закатував свою молоду дружину, а потім замурував її в стіні будівлі. Наче саме її привид дотепер блукає в замкові".
Підгорецький замок знаходиться на одному з відрогів Подільської височини. Його добре видно з міжнародної автотраси Київ-Чоп, яка пролягає за 2 км. від пам'ятки.

Замок звели в 1635—1640 роках. Його будували на замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Фахівці вважають цю пам'ятку одним з найліпших в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. З Підгорецьким замком пов'язане життя багатьох відомих людей, зокрема, польських королів Владислава IV, Яна ІІІ Собєського, князів Сангушків, архітекторів Гійома Левассер де Боплана, Андреа дель Аква.

"Доля цього замку не проста. Його грабували, руйнували. Зокрема, палац сильно постраждав під час радянсько-німецької війни, а в 1956 році тут сталася велика пожежа. У 1949 році в замкові був санаторій для хворих на туберкульоз. Прикро, але держава належно не фінансує відновлення цієї пам'ятки. Три роки тому Всесвітній фонд пам'яток вніс Підгорецький замок до переліку 100 пам'яток світу, які потребують негайної реставрації".

Джерело: Gazeta.ua

Комментариев: 4

я был в нём, действительно жудковато, как и в остальных замках, в Золочеве и Олесько, наши замки не чем не хуже зарубежных, тех что выкладывали раньше

по моему про этот замок рассказывали в "экстрасенсах"

по моему про этот замок рассказывали в "экстрасенсах"
про него много где рассказывали, даже по новостям показывали призрака этого