Пивна енергетика

Вруб: Не секрет, що пиво – один із найдавніших напоїв людства. Його було винайдено багато тисячоліть тому, а рецепт пивоваріння поширився через Ефіопію, Грецію, Персію та Кавказ по всьому світу. Вчені досі намагаються розібратися у таємничих властивостях бездоганного напою і щоразу знаходять для нього найдивовижніше застосування.

– Так, в Америці, вчені Прінстонського та Нью-Йоркського університетів Роберт Макферсон та Девід Сроловітц вивели математичну формулу, яка описує поведінку пивної піни. Їх теорія описує поведінку пивних бульбашок як закритих рухомих „скриньок”, які можуть збільшуватись. Формула дозволяє розрахувати зміну розмірів кожної бульбашки та визначити подальшу її поведінку.

Вчені впевнені, що цю формулу можна застосовувати для вирішення широкого спектру завдань, в тому числі – конструювання металічних „латок” для ядерних реакторів чи акумуляторних батарей.

– В університеті Квінсленда був розроблений пристрій, що використовує органічні залишки виробництва пива для створення електрики. Воду, крохмаль та алкоголь, завдяки особливому виду бактерій, перетворюють на біогаз, який в свою чергу виробляє електрику. Хоча джерело енергії не досить потужне, його сили вистачає на забезпечення електроенергією однокімнатної квартири. Та за словами професора Квінслендського університету, цей пристрій – лише засіб для очищення води, додатковою перевагою якого є можливість отримання енергії.

– Для отримання енергії використовують навіть пивні пляшки! В Китаї фермер Ма Яньцзюнь з провінції Шаньси створив власний водонагрівач з пивних пляшок та звичайних гумових шлангів. Схема пристрою елементарна: пляшки прикріплюються до величезного щита та з’єднуються між собою так, щоб крізь них проходила вода. Щит встановлюється на дах власного будинку, а в пристрій дуже повільно подається вода, що під спекотним сонцем Піднебесної нагрівається. Така конструкція розрахована на сім’ю з трьох людей, які щодня користуються гарячою водою.
Наука і техніка

Відтепер пиво можна почути!

Американські вчені знайшли спосіб контролювати процес бродіння пива за допомогою ультразвуку. Відтепер, забирати зразки напою безпосередньо з чану немає потреби, що значно зменшує ризик забруднення пива різноманітними мікрооганізмами.

Завдяки розробці вчених з Тихоокеанської північно-західної лабораторії (Вашингтон), у виробників пива з’явилася можливість варити „ідеальне” пиво. Річард Паппас та його колеги розробили ультразвуковий датчик, який відправляє спеціальний сигнал крізь стінку чана та вимірює його відгук. Крім пристрою, винахідники створили програму, котра аналізує зворотній сигнал пива. Він залежить від кількості та параметрів мікроорганізмів у ємності. Але спочатку пивовари мають відкалібрувати пристрій, визначивши параметри пива в процесі приготування класичним та ультразвуковим засобом одночасно.

Згодом лише звукові заміри будуть видавати броварям всю необхідну інформацію про процес приготування пива, причому такий контроль може бути безперервним та повністю автоматичним.

Пивні рекорди. Саме-саме ПИВОНайміцніше Пиво Famous Falling over Water, зварене пивоварним заводом Рос в Б...

Комментариев: 0