Випадок на екзамені

Цей випадок трапився на кваліфікаційному іспиті з фізики в Копенгагені. Питання було наступне:
«Поясніть, як розрахувати висоту хмарочоса за допомогою барометра?»

Один зі студентів відповів так:
«Прив'яжіть шматок міцної мотузки до основи барометра, потім опустіть барометр на мотузці з даху хмарочоса так, щоб він дістав до землі. Довжина мотузки і довжина барометра в сумі дадуть висоту хмарочоса. "

Високоорігінальна відповідь настільки вразила викладача (в поганому сенсі цього слова), що студент отримав «незадовільно». Студент подав скаргу, стверджуючи, що його відповідь була абсолютно точною і університет попросив незалежного суддю вирішити справу. Суддя встановив, що рішення було вірним і досить точним, але студенту необхідно прийти і за шість хвилин надати усну відповідь, яка показала б знання хоча б основних принципів фізики.

Протягом перших п'яти хвилин студент сидів мовчки, збираючись з думками. Суддя нагадав йому, що час добігає кінця, на що студент відповів, що у нього є кілька абсолютно точних варіантів рішення і він не знає, який з них вибрати.

Нарешті студент сказав наступне:
«Для початку, ви можете підняти барометр на дах, перекинути його через парапет і засікти час, за який він досягне землі. Висота будівлі в такому випадку може бути розрахована за формулою H = gt2 / 2. На жаль, барометр в такому випадку ми втратимо. "

«У випадку, якщо стоїть сонячна погода, ви можете виміряти довжину барометра, а потім обчислити відношення отриманого числа до висоти його тіні. Потім ви вимірюєте довжину тіні хмарочоса і знаходження рішення буде можливо шляхом нескладних арифметичних обчислень. "

«Але якщо ви хочете себе показати справжнім вченим, ви можете прив'язати барометр до мотузки і гойдати його, як маятник, з нижньою точкою біля землі і верхньою - на рівні даху хмарочоса. Висота знаходиться шляхом обчислення різниці між силою гравітації ."

«Якщо пожежна драбина перебуває на зовнішній стіні хмарочоса, буде легше пройти її і обчислити довжину хмарочоса в барометрах, потім відповідно помноживши на довжину приладу."

«Звичайно, якщо ви - нудний прихильник консервативних методів, ви можете використовувати барометр для вимірювання тиску повітря на даху хмарочоса і на землі, перевести різницю в метри і отримати шукане число."

«Але можна скористатися і не научним методом. Безсумнівно, найкращим способом було б постукати до швейцара і сказати йому:" Якщо ви хочете отримати чудовий новенький барометр, скажіть мені, будь-ласка, висоту цього хмарочоса. "»

Цим студентом був Нільс Бор, єдиний данський учений, який отримав Нобелівську премію з фізики!

АнекдотОбъявление: "Нахожу край скотча. Недорого".
АнекдотВозможность переключать каналы – это ещё не свобода. Настоящая свобода начина...

Комментариев: 3

Абсолютно вірні відповіді. Для розв'язування питання не були введені додатки: тип барометра і їх кількість, температурні характеристики повітря, швидкість вітру. Таким чином з використанням барометру по прямому призначенню помилка в обчисленнях досягає біля 20%. А по методам Нільса Бора помилки мінімальні