Культура споживання пива

Виявляється, щоб отримати справжню насолоду від пива, необхідно знати, як його правильно пити. За багатовікову історію хмільного напою людство сформувало певні правила споживання пива. Редакція «Вісника» вирішила дізнатись, що ж саме рекомендує світова культура «новачкам» та досвідченим пивоманам.

Перш за все, слід визначитись, з якого посуду пиво смакує найкраще. Це може бути бокал, стакан або півлітровий келих, що трохи звужується догори. Бажано, щоб посуд був вироблений зі скла, порцеляни або кераміки, метал і пластик надають бурштиновому напою неприємного смаку та псують його аромат. Всередині келих має бути гладеньким, щоб пиво могло плавно стікати по стінках. Оптимальний об’єм бокалу має бути від 0,3 до 0,5 літра.

Варто пам’ятати, що пиво найкраще смакує охолодженим. Оптимальна температура для бурштинового напою має бути плюс 6-8°С. У будь-якому разі вона не має бути нижчою за +5°С та вищою за +10°С. За більш низької температури врачаються ароматичні та смакові властивості пива. У жодному разі пиво не можна різко охолоджувати, наприклад, в морозильній камері, або нагрівати чи кип’ятити. Хоча деякі сорти пива, зокрема портер, спеціально підігрівають для приготування теплих напоїв.

Важливим елементом «пивної церемонії» є те, як напій наливають. Пиво наливається в центр келиха або іншого бокалу з висоти 2,5 сантиметри над краєм посуду. Після загустіння піни при першому наливі пиво доливається таким чином, щоб його рівень сягав близько трьох чвертей висоти бокалу або спеціальної відмітки на ньому.

Піна налитого пива має бути монолітною, компактною, білою та без бульбашок. Якщо пиво налите правильно, воно створює «пивну шапку». Це можна зробити, якщо перед останнім наливом зрізати піну до країв келиха. Щоб піна пива була дійсно неперевершеною, варто використовувати добре вимитий посуд без слідів жиру.

Не рекомендується змішувати пиво з іншими напоями чи пивом іншої міцності, навіть якщо воно однієї марки. Адже хмільний напій має досить специфічний характер та особливу чистоту. Якщо змішати пиво з будь-яким компонентом, то воно може втратити свої основні властивості (запах, смак, прозорість тощо).

Хмільний напій не можна переливати з одного бокалу в інший чи додавати свіже пиво до недопитого. Також його не варто збовтувати та розмішувати – пиво може помутніти.

Пити пиво професійні дегустатори радять у три ковтки. При першому випивається півкелиха. При другому – половина того, що залишилося. Третім ковтком келих випивається до дна. При цьому пити необхідно без поспіху, щоб найкраще відчути смак улюбленого напою.

Знавці пивних традицій не радять споживати пиво «на ходу». Щоб отримати справжню насолоду від хмільного напою, необхідно зручно та комфортно розташуватися за столом вдома або у спецільному закладі. Це елемент не тільки пивної, а й загальної культури, адже не всі оточуючі полюбляють хмільний напій так, як Ви.

Зберігати пиво слід у вертикальному положенні, щоб напій не торкався внутрішньої поверхні кришечки. Потрібно оберігати пиво від сонячних променів – це дозволить зберегти істинний смак пива.

Не слід забувати, що до споживання пива варто ставитися з розумом. Звичайно, кожному приємно випити одну-дві пляшки на день (в Європі кілька ковтків на день дозволяється навіть дітям). Але надмірне споживання пива може досить згубно позначитись на Вашому здоров’ї, до того ж смак хмільного напою після другого-третього бокалу перестає відчуватися.

Як правильно пити пивоПиво п'ють впродовж всієї його історії з різних посудин. У давнину народи вва...
Пиво спорту не перешкодаЯчмінний напій в помірних дозах допомагає організму краще впоратися з обезвод...

Комментариев: 0