«Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов» — турецька приказка.
52% американців регулярно п’ють каву.
1 акр (~ 40 соток) кавових дерев можуть дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави.
За даними дослідження, проведеного Університетом Каліфорнії, пара,
яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в
кількості, аналогічній 3-ом апельсинам.
Вважається, що першим цукор в каву став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
У 1657 році у Британії кава рекламувалася як ліки від цинги і подагри.
Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без
кофеїну. Витягнутий з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним
компаніям.
Приготована кава в процесі охолодження виділяє більше 700 хімічних речовин, що становлять її аромат.
Кавове дерево “Арабика” може дати до 6 кг кави в рік залежно від вологості і температури повітря.
Австралійці п’ють на 60% більше кави, ніж чаю, що в 6 разів більше, ніж в 1940 році.
Бетховен був настільки педантичний у виборі кави, що кожного разу
перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються
декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому покращується.
Перше кафе у Франції було відкрите на початку 17 століття, проте
перед цим кава продавалося на вулицях арабськими торговцями у своєрідних
«автоматах»
Бразилія виробляє третину світового об’єму кави — це більше півтора мільйонів тонн кави в рік.
З 1850 року ручна кавомолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення.
Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в
крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб
досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
Лимон додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор).
Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той
час мікстура з кави, масла і меду призначалася як зігріваючий напій при
багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.
Кавові зерна, як виноград дуже чутливі до температури, вологості, тиску, і термінів їх збирання.
Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим
довший процес обсмажування, тим темнішою вийде кава. Тривалість
обжарювання в середньому 10-20 хвилин.
Кава класифікується за трьома ознаками — якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
Кава вирощується в 45 країнах світу.
Кава — найпопулярніший напій у світі. Щорічно її випивається 400 мільярдів чашок.
Один з факторів, що сприяє популярності кави — на смак вона поєднується майже з усім.
Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра
окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте
рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».
У складі кави продається 75% кофеїну в США.
Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько
70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення
такого мішка.
Кавові дерева — вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте,
зазвичай, обрізуються до висоти 2 з половиною метри для полегшення збору
урожаю.
Кавові дерева запилюються самостійно.
Квіти кавових дерев живуть недовго, мають жасминово-апельсиновий
аромат, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Необхідно 4-5 років,
щоб дерево стало приносити достатній урожай.
Кава стала вперше відомою в Європі як «арабське вино».
Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш впізнаваних ароматів світу.
Кава — найпопулярніший продукт у світі, після олії.
Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними
речовинами (оліями) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються
і поглинають більшу кількість ароматизатора.
Чорні зерна кави зазвичай містять МЕНШЕ кофеїну, ніж їх світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг
обсмаженої кави як частину раціону. Солдати могли вибрати також зелену
необсмажену каву.
Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в киплячій воді,
по колишньому називаються «Турецька кава». Цей рецепт не змінився з
давніх часів і використовується нині в Туреччині і Греції.
Так званий сорт кави Hard Bean («Важкі зерна») вирощується на висоті більше півтори тисячі метрів над рівнем моря.
У США кава вирощується тільки на Гаваях і збирається в період між листопадом і квітнем.
Кава у вакуумній упаковці уперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
Кава з льодом стала популярна в Японії з 1945 року.
Якщо Ви любите еспрессо, краще використовувати цукор-пісок, що
розчиняється швидше, ніж в шматочках. Краще використовувати білий цукор,
ніж темний. І звичайно, краще використовувати саме ЦУКОР, а не
підсолоджувачі, які змінюють смак кави в гіршу сторону.
Перша ліцензія на продаж кави була видана Дороті Джонс з Бостона в 1670 році.
У 1727 році саджанці кави були контрабандою вивезені з Парижу в Бразилію. Зараз Бразилія — найбільший виробник кави.
В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.
У Японії кав’ярні називаються Kissaten.
На о.Суматра найцінніші сорти кави збирають слідуючи за звичками
тварини — Лювака, яка вибирає найкращі зерна кави і з’їдає їх. З
екскрементів, залишених цими тваринами, вибирають зерна, з яких роблять
каву сорту “Kopi Luwak” ціною більше 300$ за кілограм.
Араби почали вирощувати кавові дерева ще в 14 столітті.
У 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік
не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
У останні 300 років 90% населення Заходу перейшли з чаю на каву.
У 1763 році у Венеції було більше 200 кавових магазинів.
У 1790 році в США була відкрита перша компанія-виробник кави і
поміщено перше рекламне оголошення в газеті, що рекламує цей напій.
Ірландський крем і Фундук (Irish cream, Hazelnut) — найпопулярніші аромати кави.
Італійці не п’ють еспрессо під час їжі. Для цього у них є особливий час, що не відноситься до прийому їжі.
У Італії більше 200 000 кав’ярень.
Jamaica Blue Mountain вважається однією з кращих марок кави у світі.
Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, Ви, швидше за все, помрете.
Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання з лікувальною метою.
1 Жовтня — офіційний День кави в Японії.
В одному тільки Токіо знаходиться більше 10 тисяч кавових магазинів плюс тисячі кавових автоматів.
У Бразилії більше 5 мільйонів чоловік зайнято в кавовому виробництві.
Пережарені зерна кави дуже добре горять.
Сирі кавові зерна, вимочені у воді є ласощами у багатьох частинах Африки.
За деякими дослідженнями, кава допомагає полегшити симптоми астми.
Найбільший рівень споживання кави на душу населення має Скандинавія —
майже 14 кг кави в рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
Спеціальні дослідження показали, що стимулюючий вплив на людину
роблять тільки перші 2-4 чашки кави. Подальші «дози» просто швидко
виводяться з організму.
Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб приготувати кілограм кави. Усі ці зерна збираються вручну.
Арабіка — це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з
однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев в середньому
складає 5-7 метрів.
Аромат і смак кави надають так звані кавові олії які, незважаючи на назву, мають властивість розчинятися у воді.
Фільтр для кави був винайдений в 1908 році в Німеччині, коли Мелітта
Бенц накрила чашку кави промокальним папером, щоб відфільтрувати осад.
Перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.
Французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.
Найпопулярніша легенда про походження кави говорить про те, що у VIII
столітті нашої ери пастух з Ефіопії виявив дивні зерна, після поїдання
яких вівцями, ті поводилися бадьоріше і довше не спали. Природно, що
після них спробували люди
Назва Каппучіно пішла від ордену Капуцинів в 16 столітті.
У середній шоколадці 30 міліграм кофеїну, в чашці — 100-150 міліграм....
Комментариев: 2